Witajcie :) Na naszym blogu dawno nie było żadnych domowych przetworów, więc postanowiłyśmy to nadrobić. Dziś mamy dla Was przepis na konfiturę z zielonych pomidorów Mamy Julki. Zapewne wiele osób takiego przetworu jeszcze nie jadło, a warto go spróbować, bo naprawdę zaskakuje swoim słodkim smakiem i konsystencją. Nam z podanych składników udało się wyczarować jeden słoik 0,5l i porcję degustacyjną :) Ale zachęcamy Was do zrobienia większych zapasów.
Składniki:
250g cukru
1,1kg zielonych pomidorów
pół cytryny
pół szklanki wody
Przygotowanie:
1. Rozpuść w dużym garnku cukier w podanej ilości wody.
2. Pomidory umyj i pokrój w pół-plastry, usuwając czubek i końcówkę pomidorów. Jeśli pomidory są dojrzałe - mają dużo nasion i "galaretki", należy je usunąć, gdyż mogą dać dużo wody.
3. Gdy cukier się rozpuści, wyciśnij do syropu łyżeczkę soku z cytryny (resztę zostaw na później), dodaj pokrojone pomidory i delikatnie wymieszaj. Taką mieszankę gotuj przez ok 4 godziny (przez 2 pierwsze pod przykryciem), na małym ogniu, delikatnie mieszając raz na jakiś czas.
4. Po upływie tego czasu wyciśnij sok z połówki cytryny i razem z pokrojoną na ćwiartki połówką cytryny wrzuć do pomidorów. Delikatnie wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i odstaw na około godzinę, by konfitura przeszła smakiem cytryny.
5. Po upływie godziny wyjmij cytrynę i ponownie gotuj konfiturę, aż zgęstnieje - ok. godziny. Po ugotowaniu, gorącą konfiturę przełóż do wyparzonego wcześniej słoika, dokładnie dokręcając wieczko i postaw do góry dnem (najlepiej zostaw w takim ułożeniu przez całą noc).
Nasze oceny:
Basia: Nie spotkałam się wcześniej z taką konfiturą:) Ma bardzo ciekawy, słodkawy smak. Posmarowałam nią ciepłe tosty, były pyszne! Moja ocena: 9/10.
Julka: Konfiturę z zielonych pomidorów od wielu lat robiła moja mama, jednak w tym roku postanowiłyśmy ją wyręczyć :) My używamy jej tylko do jednego ciasta na święta Bożego Narodzenia, więc taka ilość spokojnie nam wystarczy. Polecam naszą konfiturę do wypieków, tostów, kanapek czy do podjadania prosto ze słoika :) Moja ocena: 9/10.
Świetny pomysł smakowy .
OdpowiedzUsuńciekawi mnie ta konfitura, bardzo! :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wypróbowania:)
Usuńjeszcze nie miałam okazji jeść konfitury z zielonych pomidorów ;) ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMoja mama taką robi i wszyscy się nią zajadają, to takie dość nietypowe wykorzystanie pomidorów :)
OdpowiedzUsuńU nas podobnie, wszyscy ją bardzo lubią:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam. Czy konfitura jest wystarczająco słodka ? Przymierzam się zrobić konfiturę z 2kg pomidorów i nie wiem czy 0,5 kg cukru wystarczy. Dodam że nie lubię przesadnie słodkich przetworów...
OdpowiedzUsuńTak, 0,5 kg cukru całkowicie wystarczy. My też nie lubimy przesadnie słodkich przetworów i ten jest dla nas właśnie idealny pod tym względem :)
UsuńDo jakiego ciasta wykorzystujecie tą konfiturę? Jestem tego bardzo ciekawa!
OdpowiedzUsuńKonfitury z zielonych pomidorów używamy do tak zwanego przekładańca, gdzie poza powyższą konfiturą dodajemy najczęściej jeszcze powidła śliwkowe i masę orzechową :)
Usuń